Freedom Film Fest 2022 Wageningen

Activiteiten donderdag 5 mei 2022 Velsen

Vrijheidsvuur/Fakkeltocht met Keep Them Rolling

De jeep, die is gebruikt in de speelfilm ‘Zwartboek’, rijdt ook mee in de tocht.

Fakkeltocht met historische voertuigen van ‘Keep Them Rolling’

(ca. 10.30 uur) Aankomst van de historische voertuigen op het Vestingplein. Het gehele evenement wordt vastgelegd door videogroep De Dwarsligger en fotograaf Bas Groen. Natuurlijk houdt het Comité 4 en 5 mei Velsen zich ook aanbevolen voor toezending uw opnamen en ‘selfies’. (Mailto:)
Start bij het Polderhuis (ca. 11.00 uur) – ‘Happy Running’ (Noëlla Kieftenbelt) brengt het Vrijheidsvuur via de aangegeven route naar Plein ’45. Hier neemt de loco-burgemeester de fakkel in ontvangst en ontsteekt het Vrijheidsvuur op Plein 194 5 (ca. 11.30 – 12.00 uur).
De lopers worden (grotendeels) geëscorteerd door jeeps (ouderen en jongeren in de jeeps). Tijdens de tocht en vooral natuurlijk de stops is ruim de mogelijkheid de historische voertuigen te bekijken en in gesprek te komen met de inzittenden. De jeep, die is gebruikt tijdens de opnamen van de speelfilm ‘Zwartboek’, die op 4 mei om 20.25 uur door RTL6 wordt uitgezonden, rijdt ook mee!

Traject 1 (fakkeltocht)

Polderhuis , Zon Bastion, Velserbroekse Dreef,  Westbroekerweg, Vlietweg, Hoofdstraat, Broekbergenlaan, Hagelingerweg, Van Den Vondellaan,  Waterloolaan, Zeeweg, Plein 1945

De lopers komen aan met het Vrijheidsvuur. De historische voertuigen en gasten verzamelen zich op Plein 1945. Gezamenlijk lopen de lopers en volgen de voertuigen de weg, die onze Canadese bevrijders in mei 1945 ook hebben afgelegd.
Bij aankomst op Plein 1945: Ontsteken van het Vrijheidsvuur door de loco-burgemeester.

Traject 2

Plein 1945, Marktplein, Kennemerlaan, Julianabrug, Havenkade, Dokweg, Halkade (stop bij Waasdorp met muziek)

Route door het in de oorlog gesloopte schootsveld-gebied. Via de Kennemerlaan en Havenkade stop voor de lunch bij Waasdorp voor de bemensing van de historische voertuigen “Keep Them Rolling” omlijst met muziek van de Soli Big Band.

Traject 3

Halkade, Dokweg, Kromhoutstraat, Strandweg, Westerduinweg, Seinpostweg, Strandweg, Van Egmondstraat, Kromhoutstraat, Badweg, Westonstraat, Ampèrestraat, Dokweg

Traject 4

Route door het havengebied, langs de Snelbootbunker en het Noordzeekanaal.
Bezorgen Vrijheidssoep bij buurtcentrum in Velsen-Noord / rit langs Velsense dorpskernen + muziek en/of toespraakje. 

Dokweg, Havenkade, Julianabrug, Julianakade, IJmuiderstraatweg, De Noostraat, Pontplein
Overtocht pont, Pontweg, Concordiastraat, Vletterliedenstraat, Wijkermeerweg, Wijkerstraatweg, Heirweg (stop en afleveren vrijheid soep bij Wijkcentrum)

Traject 5

De groep steekt weer het Noordzeekanaal over en rijdt via Minister van Houtenlaan, door Driehuis en langs de plek waar de Mauer-muur stond en de resten van de Tankval naar de duinrand.

Zelfde route terug naar pont, overtocht pont, Pontplein, Minister van Houtenlaan, Waterloolaan, Driehuizerkerkweg , Duin en Kruidbergerweg

Traject 6

Even tot rust komen op landgoed Duin en Kruidberg, het voormalig hoofdkwartier van de Commandant van de Bevrijdingstroepen LT. Kolonel George Rennison. Daarna verder langs de Ruïne van Brederode rtichting station Santpoort-Zuid.

Duin en Kruidbergerweg, Velserenderweg, Brederodelaan, Duinweg, Willem de Zwijgerlaan (stop tegenover station Santpoort-Zuid)

Traject 7

Slottraject van de Fakkelroute met een mogelijke omleiding bij het station Santpoort-Zuid i.v.m. de reconstructie Wüstelaan. Afscheid nemen van elkaar nabij café Bartje.

Willem de Zwijgerlaan, Wustelaan, Broekbergenlaan, Hoofdstraat 150 (voor “Bartje”) = Eindpunt
In Velsen-Noord heeft de Stek ook flink uitgepakt!

 1,687 total views,  1 views today

2 gedachte over “Viering 5 mei 2022 in Velsen”
  1. Foto na-oorlogse Rode Kruis Jeep vervangen door Willy ‘s Jeep uit bevrijdingstijd bijv.b. de Zwartboek Jeep ! (foto heeft Paul)!
    Gebruik het woord Historische voertuigen.
    Vermelden dat Duin en Kruidberg voormalig Hoofdkwartier was van de Commandant van de Bevrijdingstroepen
    LT. Kolonel George Rennison.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.