Al jarenlang probeert het comité 4 en 5 mei Velsen de bevolking van Velsen aan te moedigen de periode van mei 1940 tot mei 1945 niet te vergeten. Dit helpt ons bewust te blijven van de offers die vele -veelal jonge- mensen hebben gebracht, hen zelfs vaak het leven heeft gekost. Het heeft ons wel onze vrijheid opgeleverd en dat mag nooit worden vergeten.

Vrijheid

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, is de laatste maanden pijnlijk duidelijk geworden. Het is schokkend als toeschouwer lijdzaam te moeten toekijken hoe wéér tijdens een oorlog het internationaal afgesproken ‘oorlogsrecht’ wordt geschonden en de ‘universele rechten van de mens’ niet kunnen worden gehandhaafd. Het blijkbaar wèl te handhaven Veto-recht staat dit in de weg.

Als vijanden staan volkeren van buurlanden -sinds eind februari 2022- tegenover elkaar. Buren, die zelfs enkele maanden terug nog, bij elkaar op visite kwamen, worden opgehitst en betitelen elkaar als ‘vijand’. Het is een door de leiders opzettelijk en doelgericht onzinnig mechanisme, dat uitsluitend dood, verderf en vernielingen aanricht. Velen kunnen zich nauwelijks voorstellen, dat dit ooit nog in Europa zou gebeuren.

Kunst en creativiteit

Door de eeuwen heen hebben al duizenden kunstenaars op creatieve wijze hun bedenkingen of afkeuring tegen oorlogen geuit. Door muziek, liedjes, dans, tekst en beeld toonden zij de zinloosheid van oorlogen, verdrukking en geweld aan. Maar ook het bejubelden van het tegenovergestelde: ‘Vrijheid en Liefde’ heeft ontzettend veel mooie creatieve resultaten opgeleverd.

Het comité 4 en 5 mei Velsen spoort alle Velsenaren aan het voorbeeld van deze kunstenaars te volgen en hun eigen gevoelens ‘deelbaar’ te maken. De leerlingen van de scholen van Voortgezet Onderwijs in Velsen maakten -in het kader van Dichter bij 4 en 5 mei Velsen 2022- gedichten. Het comité roept Velsenaren op dit ook te doen. Maar het mag natuurlijk ook op andere creatieve manieren!

Iedereen woonachtig in Velsen kan meedoen

Schrijfclubs, dichtgroepen, schilderclubs, buurtcentra, bejaardencentra, buitenschoolse opvang, (culturele) verenigingen of individuele creatievelingen worden uitgenodigd -liefst digitaal- bijvoorbeeld een eigen ‘Guernica‘, een ‘Imagine‘, Over de muur, een interview/werkstuk over ‘Vrijheid’ te maken en in te sturen naar het comité. Tekeningen, of andere werkstukken e.d. mogen ook -bijvoorbeeld als u deze niet kunt digitaliseren- worden ingeleverd op het secretariaat van het comité: Ans Rosendahlstraat 30 in de Velserbroek .

Online tentoonstelling

De ingezonden kunstwerken kunnen worden geselecteerd voor de op deze website te publiceren online tentoonstelling: ‘Velsen, Creatief vóór Vrijheid 2022‘.
We zien van harte uw inzending vóór 1 mei aanstaande tegemoet.

 154 total views,  1 views today

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.