Uitslag Dichter bij 4&5 mei Velsen 2021

De uitslag van de Dichtwedstrijd voor leerlingen van het Voortgezet Onderwijs in Velsen is bekend.

De jury bestaande uit:

  • oud stadsdichter Jantje Bosch;
  • Velsens burgemeester Frank Dales;
  • directeur Bibliotheek Velsen Maarten van Dongen;
  • oud burgemeester Peter Cammaert;
  • oud burgemeester Franc Weerwind en
  • oud stadsdichter Joris Brussel, heeft de afgelopen weken de door de leerlingen van het Technisch College Velsen gemaakte gedichten -coronaproef in eigen omgeving- op zich laten inwerken en een keuze gemaakt welke de meeste indruk op hen maakten.

Een greep uit hun beoordelingen:

“Voor mij is een duidelijke top 3 te onderscheiden” en “Ik heb gekeken naar ritme, herhalingen, mooie vormen, beeldende zinnen en/of originele gedachten.”

Dit leidde tot het winnende gedicht van 2021.

De maker mag het gedicht voordragen tijdens de opnamen van de herdenkingsmomenten in Velsen op 4 mei, die door rtv Seaport zal worden uitgezonden.

Hierna zal het gedicht worden gepubliceerd op deze website en die van de Bibliotheek Velsen.


Het verhaal van Dichter bij 4 & 5 mei Velsen 2021

De docent Nederlands van de winnende dichter benaderde begin dit jaar het Comité met de vraag of ‘Dichter bij 4 mei’ dit jaar nog doorging. Voor de derde klassen hadden hij en zijn collega’s een dichtproject gepland en zij wilden dit koppelen aan het thema ‘Vrijheid’. Na overleg met enkele medewerksters van de Bibliotheek Velsen leek het mogelijk -binnen de coronamaatregelen- een digitale coronaproef Velsense versie van ‘Dichter bij 4 mei 2021’ op te starten.

Juryleden werden benaderd en gevonden en alle VO-scholen aangeschreven. Hierop werd door iedere school positief gereageerd, maar na sluiting van de inzendtermijn bleek toch alleen het Technisch College Velsen ook werkelijk een serie gedichten digitaal te hebben ingestuurd.

‘4 & 5 Mei Vrijheidsschool’

Daarom heeft het Comité 4 en 5 mei Velsen gemeend dit jaar het Technisch College Velsen het predicaat:‘4&5 mei Vrijheidsschool’ toe te kennen. Voor hun inspanningen om in deze moeilijke periode hun leerlingen te stimuleren en begeleiden om gedichten te maken op het thema ‘Vrijheid’.
Om vooral jongeren aan te sporen ‘4 en 5 mei’ in ere te houden zou het Comité dit predicaat jaarlijks aan de Velsense school willen uitreiken die zich heeft ingezet om creatieve uitingen hierover aan haar leerlingen te ontlokken. Hen te laten beseffen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is en heel veel offers heeft gekost, die niet vergeten mogen worden.

 496 total views,  1 views today

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.