Jan Brasser plantsoen

Voor de oorlog werden al lijsten aangelegd van leden en sympathisanten van de communistische partij in Nederland.
In de oorlogsjaren waren velen van hen betrokken bij het verzet. Het meest bekend zijn: Hannie Schaft; Jan Bonekamp; de zussen Truus en Freddie Overstegen en vele anderen.
Jan Brasser (Witte Ko) en andere Hoogovens-collega’s probeerden door sabotageacties te voorkomen dat de op volle toeren draaiende oorlogsindustrie van de bezetter van metaal werd voorzien.

Hoogovensmonument

Ter herinnering aan de medewerkers die hierbij -maar ook tijdens bombardementen- het leven lieten is op de hoek van de Wenckebachstraat en de Staalhavenweg een herinneringsplaats ingericht met centraal het monument waarbij ieder jaar op 4 mei door de Hoogovensdirectie (nu Tatasteel) een toespraak wordt gehouden en kransen en bloemen worden gelegd.

Angst

Aan het eind van de oorlog waren de -naar het buitenland uitgeweken- politici ontzettend bang, dat de verzetslieden uit communistische hoek in de nieuw te vormen regering zouden worden opgenomen. Boeken zijn hierover al volgeschreven; onderzoeken ernaar al verricht. Recentelijk nog door de inmiddels opgeheven Stichting Onderzoek Velser Affaire (SOVA).

Jan Brasser heeft dit zelfs direct na de oorlog aan den lijve ondervonden. Hem werd herhaaldelijk door de toenmalige directie geweigerd zijn oude baan bij de Hoogovens weer op te pakken. In 2021 wordt dit door de directie ‘rechtgezet’ door de herdenkingsplaats om te dopen tot Jan Brasserplantsoen.

Gemiste kans

Jammer is, dat vele van de -niet gesneuvelde- verzetsdeelnemers -vaak hun leven lang- hebben moeten worstelen met het gevoel in de oorlog de kooltjes uit het vuur te hebben gehaald. En… na de oorlog geen waardering kregen voor hun verzetsdaden. Of -zoals bij Jan- zelfs tegenwerking om het eigen leven weer op te pikken. Heel vaak werden zij zelfs verantwoordelijk gesteld voor de executie van de onschuldige Nederlanders, die als afschrikking door de bezettingsmacht werden gefusilleerd.

Vervolgonderzoek?

Bij de presentatie van het boek ‘De Velser Affaire’ in de Stadsschouwburg van Velsen op 2 november 2013 vermeldde de toenmalige directeur van het NIOD Marjan Schwegman haar wens om ooit nog eens een onderzoek te verrichten naar de sociale impact die de oorlog op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen -in welke rol dan ook- heeft gehad. In alle onderzoeken naar de ‘feiten’ is hier -naar haar mening- nog nauwelijks aandacht geschonken. We zijn benieuwd!

 102 total views,  1 views today

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.