Gesprek zoon en vader

Velser affaire

De Velser affaire zal altijd blijven bestaan. Mijn vader, actief lid van het verzet in Velsen zei altijd: “Er zijn teveel ´hoge heren´ bij betrokken.” “Zelfs als alle betrokkenen zijn overleden zal de waarheid in deze kwestie niet boven water komen.” Ik vroeg hem vaak wat hij van de Velser affaire wist. Hij zei dan meestal: “In een oorlogssituatie gebeuren zaken, die niets met het normale dagelijkse leven te maken hebben.” “Mensen doen dan dingen, die ze nooit van hun leven zouden hebben gedaan.”

Maar vindt u het dan niet onrechtvaardig dat mensen, die verkeerde dingen deden niet worden bestraft? Hij antwoordde dan: “Recht is iets dat je slechts kunt krijgen en nooit iets dat je hebt.” “Met geld en (politieke) macht kun je elk recht frustreren.”

“Wij hebben uit volle overtuiging, vanuit ons rechtvaardigheidsgevoel tegen het grote onrecht uit de periode 1940-1945 actief verzet gepleegd.” “Er zal ons nooit echt recht worden gedaan.”

Zijn verzetsherdenkingskruis heeft hij in de 80-er jaren opgehaald, ook dat van zijn, door een vergissing van de Duitsers, in zijn plaats gefusilleerde tweelingbroer. Hij deed het niet van harte en hij voelde zich zeker niet vereerd. “Die eer hadden ze ons vlak na de oorlog moeten geven.” “Maar dat gebeurde toen niet.” “Het waarom ligt onder andere verborgen in de Velser affaire.”

Pas toen hij overleden was ben ik gaan beseffen hoe mijn vader zijn leven lang heeft geworsteld met zijn verleden. Hij weigerde over zijn kennis betreffende de Velser affaire te praten, enkel omdat hij vond dat het toch geen enkele zin had. Zijn woorden:”De waarheid zal nooit boven tafel komen.” klinken nog steeds na in mijn hoofd. Hij nam ‘zijn’ waarheid helaas ook mee in zijn graf. Zo zullen er steeds meer zijn.

Voor degene die in ‘zuivere rechtspraak’ gelooft… -ik twijfel hoeveel mensen dit momenteel nog doen- … zullen echter kosten om ‘onbezoedeld recht’ te krijgen nimmer een beletsel zijn. Gelooft de gemeente Velsen hier dus ook niet meer in?

Gerard van Broekhuijsen.

De link naar Ijmuider Courant archief: (werkt helaas niet meer, we proberen een werkende te achterhalen)

http://www.nhd.nl/Index/0,4731,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.nhd.nl%2FPagina%2F0%2C7106%2C15-1-5184–1974098-1322-723605-%2C00.html

 567 total views,  1 views today