In het kader van het Comité 4 en 5 mei jaarthema:’2018: Jaar van Verzet’ heeft het Velsense Comité de ‘Velser Verzetsroute’ samengesteld, die de fietser/wandelaar voert door de straten, die in Velsen vernoemd zijn naar in de laatste Wereldoorlog 1940-1945 gesneuvelde of gefusilleerde verzetslieden uit Velsen.
Verzetshelden Velsen weergeven op een grotere kaart
Korte uitleg:
De blauwe pins op deze Google map route geven de straatnamen aan. Bovendien worden een aantal Velsense plekken met rode spelden aangeduid, die verwijzen naar tijdens de laatste Wereldoorlog zwaar getroffen gebieden, monumenten of gebeurtenissen. (Diverse zijn nog in uitvoering). De kaart kan ook als (on-line) routekaart worden gebruikt.
In onderstaande tabel vindt u het straatnaambord met eronder de pagina van de brochure: ‘Een Koers, een Strijd, de Vrijheid’, waarop informatie over de verzetsman/vrouw staat vermeld en een foto van de Velsenaar.
Straatnamen Verzetslieden
Op X-Zeit, om 05:35 uur Duitse tijd (03:55 uur Nederlandse tijd) begon de Duitse invasie. Zes pantsertreinen overschreden de Duits-Nederlandse grens. Tegelijkertijd vlogen grote eskaders van de Luftwaffe over Nederland. Nederland kende toen nog de Amsterdamse Tijd, dat wil zeggen twintig minuten later dan Greenwich.Van het ene op het andere moment veranderde het dagelijkse leven voor de meeste Nederlanders. Iedereen moest zijn eigen keuzes maken. Gehoorzamen aan de nieuwe machthebber of lijdzaam of actief verzet plegen. Ook in Velsen! Voor diverse Velsenaren leidde deze keuze tot een vroegtijdige dood. Zij sneuvelden tijdens hun acties of stierven voor een vuurpeloton. Naar hen zijn diverse straten in Velsen vernoemd.
Verzetsroute
Om hen niet te vergeten is in 2018: Jaar van Verzet de 'Verzetsroute' gemaakt.
Deze voert de wandelaar/fietser langs al de straten, die vernoemd zijn naar de Velsenaren, die kozen voor verzet en deze keuze met hun dood moesten bekopen. Elke pin staat in een vernoemde straat en geeft door er op te klikken aan naar welke Velsenaar hij is vernoemd.
Belangrijk is ook te beseffen dat velen, die de oorlogsjaren 1940-1945 wel overleefden, vaak hun verdere leven een zware last hebben gedragen dankzij het verlies van hun kameraden of hun -al dan niet verkeerde- keuze.
Vooral de generatie, die in vrijheid is opgegroeid moet blijven beseffen, dat bij een nieuw conflict, ook zij eenzelfde keuze zullen moeten maken.
Het Comité 4 en 5 mei Velsen hoopt door deze Verzetsroute de herinnering levend te houden aan hen, die hun leven gaven voor onze vrijheid.
Ook huidige generaties zullen zich bewust moeten zijn, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en voortdurend onderhoud en bezinning behoeft.
3,146 total views, 1 views today