4 mei herdenking 2015

70 jaar herdenken, is dit wel nodig? Het jaarlijkse Vrijheidsonderzoek van het Nationale Comité 4 en 5 mei geeft aan dat 84% van de Nederlanders dit nodig vindt.

In de gemeente Velsen kunt u ook in 2015 weer deelnemen aan diverse herdenkings-/herinneringsmomenten.

Het programma voor 2015:

Eerebegraafplaats Bloemendaal
9:00 uur
kranslegging door burgemeesters op de Eerebegraafplaats Bloemendaal op uitnodiging van de gemeente Bloemendaal. (besloten bijeenkomst)

Oorlogsmonument Wenckebachstraat
9.45 uur – 10.30 uur
 jaarlijkse herdenking van alle burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en tijdens vredesmissies. Namens directie en medewerkers van Tata Steel in Nederland zullen directie Tata Steel IJmuiden en een vertegenwoordiger van de Centrale Ondernemingsraad een krans leggen bij het oorlogsmonument aan de Wenckebachstraat en bij het gedenkteken ter herinnering aan de dwangarbeiders uit de oorlogsjaren. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst zal in het bijzonder worden stilgestaan bij de 69 medewerkers van het staalbedrijf die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Iedereen is welkom deze herdenking bij te wonen op 4 mei. Leden van het Tata Steel Orkest zullen de plechtigheid muzikaal begeleiden.

Begraafplaats Duinhof
11:00 uur
Kranslegging door het gemeentebestuur en het Comité 4 en 5 mei Velsen op begraafplaats Duinhof bij het monument en de graven op het veld van de gesneuvelde militairen.

Stationsplein Beverwijk
11:30 uur jaarlijkse herdenking bij het monument op het Stationsplein te Beverwijk. Op het Stationsplein, bij de herinneringsplaquette op de gevel van het stationsgebouw, zullen achtereenvolgens de burgemeester van Beverwijk, een wethouder  van de gemeente  Velsen, leden van het bestuur Stichting 4 mei Beverwijk, Comité 4 en 5 mei Velsen, leerlingen van basisschool De Wilgeroos, leden van de Stichting 16 april 1944, nabestaanden en overige aanwezigen bloemen leggen bij de plaquette. Na een minuut stilte worden gezamenlijk twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.

Stadhuis Velsen
Bezorgen bloemstukken en kransen
16.00 uur – 17.00 uur
(4 mei) Burgerzaal open voor het bezorgen van bloemstukken en kransen. Op 4 mei om
17.45 uur
ontvangst bezoekers herdenkingsbijeenkomst (18.00 uur buitendeur op slot).

halfstok18:00 uur Vlag halfstok

Stadhuis Velsen Herdenkingbijeenkomst 
18.00 uur welkomstwoord en toespraak voorzitter Comité.

Programma.
18.30 uur dankwoord van voorzitter Comité en instructie formeren stoet kransleggers.
De opstelling is als volgt:

  1. Burgemeester en Wethouders
  2. Leden van het verzet / veteranen
  3. Leden van het Comité 4 en 5 mei
  4. Bestuursleden van de VG
  5. Fracties en leden van de politieke partijen
  6. Bedrijven, verenigingen en andere organisaties
  7. Overig publiek.

18.32 uur bloemstukken pakken en stoet formeren in voorportaal burgerzaal.
18.40 uur voorzitter van het Comité 4 en 5 mei geeft het sein voor de korte tocht naar het monument voor de kranslegging op Plein ’45. Het carillon wordt bespeeld door de stadsbeiaardier dhr. W.Ruitenbeek.

DSCF7030Kranslegging Plein 1945
18.45 uur, aankomst bij het monument en leggen van de bloemstukken of kransen.
Het verkeer zal tijdens de kranslegging op de kruispunten Plein 1945/ de Noostraat, Plein1945/ Zeeweg en Lange Nieuwstraat/ Velserduinweg worden stilgelegd.

Herdenkingstocht naar Westerveld
19.00 uur de voorzitter van het comité roept het publiek op om deel te nemen aan de herdenkingstocht. Onderweg kunnen belangstellenden zich aansluiten. De tocht wordt gelopen vanaf Plein 1945, Zeeweg, Waterloolaan, rechtsaf Driehuizerkerkweg vervolgens loopt de stoet rechtsaf via de Duin en Kruidbergerweg naar de ingang van begraafplaats/crematorium Westerveld.

Begraafplaats en Crematorium Westerveld
19.30 uur aankomst begraafplaats Westerveld, alwaar de stoet wordt ontvangen door de directie van Westerveld.

Kranslegging Westerveld
19.35 uur tweemaal wordt een stop gehouden waarin de burgemeester een krans legt bij de eregraven van gevallen geallieerden en gevallen verzetstrijders.

Herdenking ereveld Westerveld
19.40 uur Aankomst herdenkingsveld. Op het herdenkingsveld, erewacht van het Nederlandse Rode Kruis, muziek tot even voor 20.00 uur.

Taptoe en kranslegging herdenkingsveld Westerveld
20.00 uur Taptoe, direct gevolgd door twee minuten stilte. Na de twee minuten stilte wordt het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus gespeeld en gezongen, daarna worden, op uitnodiging van de voorzitter van het Comité, bij het herdenkingsmonument kransen en bloemen gelegd gevolgd door het defilé.
De kranslegging heeft plaats in de volgorde: burgemeester, directie Westerveld, Comité 4 en 5 mei en overige aanwezigen.

20:30 uur Herdenking Jan Bonekamp, Westerbegraafplaats met toespraken en muziek.

21:09 Zonsondergang: Vlag binnen

Vlaginstructie: (4 en 5 mei: Uitgebreide Vlaginstructie).

4 mei: Nationale dodenherdenking, vlag half stok vanaf 18.00 tot zonsondergang
5 mei: Nationale Bevrijdingsdag

[pdf https://www.4en5meivelsen.nl/wp-content/afbeeldingen/programma-burgerzaal-4-mei-2015.pdf]

 3,481 total views,  2 views today

Een gedachte over “4 mei herdenking 2015”
  1. Ik wil graag een kanttekening maken over de afloop van de herdenking op Westerveld. Er was muziek, het taptoe signaal, drie kransleggingen (men vergat het defilé), maar wat een kale afloop van zo’n plechtigheid! Het was dit jaar 70 jaar..Kan er nou echt niet een korte speech af? Of net als in Amsterdam, schrijf een gedichtenwedstrijd uit onder Velser scholen en laat de winnaar/winnares zijn/haar gedicht voorlezen. Geef het in mijn ogen een wat waardiger einde dan alleen de tekst…Nou dit was het dan?(Niet letterlijk zo gezegd overigens).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.