Februaristaking 2021

Het is dit jaar 80 jaar geleden dat de Februaristaking van 1941 op 25 februari wordt herdacht. Aangepast aan de Coronamaatregelen vindt de herdenking plaats met een beperkt gezelschap, zonder publiek en zonder defilé. U kunt de herdenking volgen op televisie. De NOS zal de herdenking om 16.30 uur uitzenden.

Naast de jaarlijkse herdenking besteden verschillende instanties dit lustrumjaar aandacht aan de Februaristaking van 1941. Het Verzetsmuseum en het Stadsarchief Amsterdam openen tentoonstellingen.

Op verschillende scholen in Amsterdam is de Februaristaking van 1941 als thema gekozen bij het project van de School der Poëzie en Stichting de Rode Loper en leerlingen van de Theaterschool maken een voorstelling in samenwerking met Theater na de Dam.

In Velsen:

leggen Nico van Nijendaal namens Lokaal FNV IJmond en Conny Braam van het Jan Bonekamp Herdenkingscomité bloemen op het Jan Brasserplantsoen in Velsen Noord.

Elk jaar nemen delegaties van Lokaal FNV IJmond en het Jan Bonekamp Herdenkingscomité deel aan het defilé langs de Dokwerker op het Jonas Daniel Meierplein in Amsterdam. Maar vanwege de Corona-maatregelen is die herdenking dit jaar niet openbaar.
Hierom is besloten om de bloemen dit jaar dicht bij huis neer te leggen, en wel op een plek – het Jan Brasserplantsoen – dat zeer recent is vernoemd naar Jan Brasser. De man die destijds samen met anderen in de IJmond het voortouw nam in een staking bij de Hoogovens in IJmuiden, die wij nu de Februaristaking 1941 noemen. Hij streed, met gevaar voor eigen leven, tegen onderdrukking, fascisme en rassenwaan. Als represaille zijn ettelijke werknemers bestraft en sommigen in Amsterdam zelfs geëxecuteerd.
Door hier stil bij te staan herdenken we de stakers van toen en geven wij tegelijk aan dat de waarden waar de stakers voor stonden van groot belang blijven. Want ook in deze tijd kunnen we niet dulden dat medeburgers worden gedemoniseerd, mishandeld en vervolgd omdat ze tot een bepaalde groep horen.

Bron: februaristaking.nl

 219 total views,  1 views today

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.