In Memoriam Cees Weij

Thalia Theater, IJmuiden
SOVA Lezing: Prof. Bob de Graaff over inlichtingendiensten

Op 3 september 2019 overleed in zijn woonplaats Wassenaar: Cees Weij.
Cees is geboren op 6 januari 1933 in Velsen en verloor -toentertijd 9 jaar oud- zijn vader. Deze werd samen met  10 andere wegens verzetsdaden gevangen genomen gijzelaars als represaille op 2 februari 1943 door een Duits vuurpeloton gefusilleerd.

Dit droevige feit uit zijn jeugd bleek de start van een levenslange speurtocht om te achterhalen waarom dit was gebeurd. Cees was een fanatiek voetballer en werd onderwijzer op diverse Velsense scholen. Hij bestede -na zijn overstap naar het verzekeringswezen- steeds meer tijd aan zijn speurtocht. Zijn vaders dood werd in verband gebracht met De Velser Affaire en Cees beijverde zich -samen met schrijfster Conny Braam- om d.m.v. de Stichting Onderzoek Velser Affaire (SOVA) gelden bijeen te brengen voor een hernieuwd onderzoek naar deze -nog steeds met veel onbeantwoorde vragen omhulde- periode uit de Velsense geschiedenis.

Stadsschouwburg Velsen, IJmuiden
Uitreiking rapport Velser Affaire
NWFoto / Ko van Leeuwen

Historicus dr. Bas von Benda-Beckmann kreeg een budget om o.m. nog niet eerder geopende archieven van het regiment dat Velsen bevrijde in Canada te onderzoeken. Het doel was een ‘leesbaar’ boek te schijven. ‘De Velser Affaire’ werd gepresenteerd op zaterdag 2 november 2013 in de Velsense Stadsschouwburg.

In 2018 werd -nog voor de straten zijn aangelegd- in de nieuwe wijk in Santpoort-Noord het straatnaambord van Pieter Weij  onthuld.

Onthulling straatnaambord door Cees Weij, Pieter Weijstraat, Santpoort-Zuid (FotoKvL / Ko van Leeuwen) 02-02-2018 14:06:41

Hiervoor heeft Cees vele jaren dus niet tevergeefs geknokt. Een hommage aan een van de weinige verzetsdeelnemers, waarnaar in de gemeente Velsen nog geen straat vernoemd was.

Copyright Foto Ko van Leeuwen (www.kovanleeuwen.nl)

Cees heeft de laatste jaren, zolang hij dit nog kon, samen met verzetsstrijder Freddie van Oversteegen de krans ‘Namens het Verzet’ gelegd bij het monument op Plein 1945 tijdens de 4 mei herdenking .

Het overlijden van Cees Weij illustreert het wegvallen van steeds meer slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zij konden ons nog vertellen over het verdriet dat hen door deze zwarte periode in de recente geschiedenis is aangedaan. We zullen de strijdkracht en kennis van Cees missen en hopen dat zijn vrouw Jo en zoons Rob, Harry en Edwin en hun gezinnen kracht zullen putten uit de mooie herinneringen die zij hebben en houden aan hun man en vader. Dat Cees moge rusten in vrede.

Fotocollage Pieter Weij, Cees Weij, Wassenaar (FotoKvL / Ko van Leeuwen)

 3,076 total views,  1 views today

Een gedachte over “In Memoriam Cees Weij”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.