‘De Velser Affaire’ gepresenteerd

Zaterdag 2 november 2013 is in de Stadsschouwburg Velsen het eindresultaat, waarvoor de SOVA was opgericht, gepresenteerd. Dagvoorzitter Ad van Liempt interviewde onderzoeker Bas von Benda-Beckmann.
SOVA-voorzitter Cees Weij hield een emotionele persoonlijke toespraak, 

(video-opname beschikbaar gesteld door Seaport rtv, camera en montage: Peter Denkema)

waarna hij het eerste exemplaar van het boek aan burgemeester Franc Weerwind van Velsen overhandigde. In zijn dankwoord benadrukte deze het belang van lering trekken uit de geschiedenis. Ook het besef, dat onze vrijheid, die door velen als een recht wordt gezien niet vanzelfsprekend is, moet voortdurend onder de aandacht blijven en ons ‘scherp’ houden ook internationaal. Afgesloten werd met een panel-discussie waaraan deelnamen: mevr. prof. dr. Marjan Schwegman, directeur van het NIOD, Prof.dr.Bob de Graaff, profileringshoogleraar Inteligence Universiteit Utrecht en Nederlandse Defensieacademie te Breda; Prof.dr.Doeko Bosscher, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Groningen en dr. Bas von Benda-Beckmann.

De stadsschouwburg was goed gevuld en waren ruim twee uur lang een en al oor. Een aantal van hen maakte aansluitend van de gelegenheid gebruik vragen te stellen aan dit deskundige geschiedkundig gezelschap.

Natuurlijk was iedereen zeer benieuwd naar het boek, dat aan de donateurs werd uitgereikt in de foyer van de stadsschouwburg.

Opvallend was de aanwezigheid van veel pers, waaronder kro’s Brandpunt, dat zondagavond 3 november om 22:15 uur op Nederland 2 uitgebreid aandacht aan deze presentatie schenkt. Ook de lokale zender Seaport tv maakte opnamen, die maandagavond zullen worden uitgezonden.

Eén belofte zal via deze website moeten worden ingelost: ook na vandaag kan men vragen stellen aan onderzoeker Bas von Benda Beckmann. Hij zal deze net zo uitvoerig en deskundig gaan beantwoorden als hij tijdens deze presentatie heeft gedaan. Houd deze website dus in de gaten voor deze mogelijkheid.

Boekgegevens:
De Velser Affaire door Bas von Benda Beckmann, uitgeverij Boom, ISBN 978 94 6105 2841 NUR 680

4 reacties op “‘De Velser Affaire’ gepresenteerd”

http://1.gravatar.com/avatar/acde3b74565973b9203d93a313d368bc?s=120&d=mm&r=gG.G. Veldtzegt:

3 november, 2013 om 13:33

Sova heeft het voor elkaar gebracht, onze complimenten!

Gistermiddag viel mij bij het afhalen en doorbladeren van het boek in de hal van de schouwburg iets op.
Op blz. 44 wordt melding gemaakt na de meidagen in 1940 van 3500 D. militairen die zich ‘vestigden’, waarvan een aanzienlijk deel afkomstig was uit Poolse en Georgische Ost-Bataljonen.
Bij mijn weten hebben de Duitsers later in de oorlog gebruik gemaakt van bewakingstroepen van niet-Duitse afkomst langs de kust (Brits-Indiërs,Tataren, Georgiërs etc.).De genoemde Polen zijn mij onbekend. De term Ost-Bataljon is volgens mij ook van later.Misschien iets voor de 2e druk.
Het betoog van de auteur loopt en leest goed, evenals de bronnen.

Beantwoorden

http://2.gravatar.com/avatar/5719a21daf69eb2e1e46b67bd610697d?s=120&d=mm&r=gArnoud van den Bergzegt:

4 november, 2013 om 17:31

Een foto in het boek laat vier leden van het ‘V-leger’ zien. De twee personen rechts herken ik als Cas Spoor en Henk van Dijk (ook bekend als Freek van Dijk). In het bijschrift wordt laatstgenoemde ‘Godijn’ genoemd.

Beantwoorden

Hanzegt:

4 december, 2013 om 16:41

De eerste aanzet tot het door Marjan Schwegman aangekondigde onderzoek wordt aangedragen in dit blog.

Beantwoorden

http://1.gravatar.com/avatar/a1e4080bd539fa3bdade6f2c31a1da59?s=120&d=mm&r=gHan Dijkzegt:

17 september, 2015 om 16:36

Misschien is het duidelijker om boven bij reacties en de verwijzing naar een blog van mij erbij te zetten welke blog het betreft. Iedere keer komt nu de meest recente blog tevoorschijn. Voorstel tot wijziging van de tekst: ‘De eerste aanzet…wordt aangedragen in blog november 2013’. Iets dergelijks.
Deze reactie hoeft niet te worden opgenomen uiteraard, hooguit verwerkt svp.

 2,334 total views,  1 views today