Het SOVA onderzoek

De Velser affaire bestaat uit een samenstel van al of niet vermeende handelingen en gebeurtenissen in en rond de gemeente Velsen tijdens en na WOII. 

Samengevat gaat het over:

  • collaboratie en verzet bij de lokale politie tijdens de Tweede Wereldoorlog;
  • onverantwoordelijke gedragingen, verduistering en moord door delen van de plaatselijke illegaliteit gedurende de Duitse bezetting van Nederland;
  • zelfverrijking, ‘vriendendiensten’ en onderlinge protectie bij de lokale politie en de politieke opsporing na de bevrijding.

Vroegere onderzoeken

Bepaalde aspecten van deze affaire zijn al belicht of onderzocht door:

  • de media (van de publicatie in De Ochtendpost in januari 1946, die de affaire op de kaart zette, tot op heden);
  • justitiële onderzoekingen, al dan niet in het kader van de bijzondere rechtspleging onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog;
  • de parlementaire enquêtecommissie naar het Nederlandse regeringsbeleid tijdens de bezetting van Nederland;
  • onderzoek in de zogeheten zaak – Menten, de Blaricumse kunstverzamelaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog had gecollaboreerd maar na de oorlog aan berechting was ontkomen.
  • Theun de Vries en Conny Braam schreven er romans over.

2 reacties op “Het onderzoek”

Patricia Couto zegt:

23 mei, 2016 om 15:37

Samen met een Portugese historica, Margarida Ramalho, ben ik bezig met een boek voor een Portugees publiek over Nederlandse vluchtelingen in Portugal gedurende de Tweede Wereldoorlog.
Een van de meeste intrigerende vluchtelingen was de journalist Leo Alexander Rodrigues Lopes die in de zomer van 1940 In Portugal aankwam. Hij heeft gevangen gezeten in Portugal en Spanje en later op het eiland Man en in kamp Vught. Ik heb gelezen dat hij de eerste was die de Velser affaire noemde in de Ochtendpost.
Ik zou graag meer willen weten over Rodrigues Lopes. Hij beweert tegenover de Portugese politie en de Nederlandse Enquetecommissie in 1947 dat hij gedurende de oorlog tot begin 1944 op het Iberisch Schiereiland verbleef (met uitzondering van 2 weken in Engeland in 1941) maar volgens andere berichten was hij in juni 1943 in België actief. Misschien kunt u mij meer informatie geven over Rodrigues Lopes. Met vriendelijke groet,

Cees Weij zegt:

3 juni, 2016 om 18:34

Bas von BB zal binnenkort met u opnemen


Boekpresentatie (3/8)

Emotioneel voorwoord van Cees Weij

 2,079 total views,  1 views today