Geschiedenis

Velsen Vroeger

Velsen Van Vroeger is een wekelijkse rubriek in de IJmuider Courant waarin historische foto’s worden getoond.

Veteranen en kransdrager Fred Booij van begraafplaats en crematorium Westerveld wachten wegens Dodenherdenking op 4 mei 2015 bij het grafveld van geallieerden op de ’stille tocht’.

Vier van de zes graven zijn voor de onbekende soldaat ’Known unto God’; twee van de RAF en twee van de landmacht. De twee andere grafstenen zijn voor A.H. Gray, seaman, 22 jaar. en H.F.J. Holloway. Vandaag worden in Velsen voor de 76e keer – door het coronavirus aangepaste – plechtigheden gehouden.

Oud-verzetsmensen

Afdeling Velsen van Nederlands Volksherstel organiseert op 4 juli 1945 om 15 uur de herdenking van gevallenen op Westerveld. Oud-verzetsmensen uit Velsen richten in 1946 het Comité 4 & 5 mei Velsen op en nemen met ambtelijke ondersteuning de organisatie van de Dodenherdenking en het vieren van de bevrijding op zich.

Permanente commissie van de Stichting De Velser Gemeenschap

Begin jaren negentig dragen zij hun taak aan de volgende generatie over, waarna het comité verder gaat onder de vlag van de Velser Gemeenschap.

Stichting Comité 4 en 5 mei Velsen

Op 17 december 2021 richt het Comité -op verzoek van het bestuur van de Velser Gemeenschap- een eigen stichting op en gaat als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) zelfstandig verder om haar doelstellingen te verwezenlijken.

4 mei herdenking

De eerste tientallen jaren lopen oud-verzetsstrijders aan de kop van de stoet, gevolgd door het college van b en w, nabestaanden en andere belangstellenden. Vanuit elk dorp trekt op 4 mei een ’Stille Tocht’ naar het herdenkingsmonument achter crematorium Velsen, waar om 20 uur twee minuten stilte in acht genomen worden.

Daarna hijsen twee oud-illegalen de Nederlandse driekleur achter het monument in top en start het defilé.

De stille tochten zijn opgeheven en nu verzamelt men zich op het IJmuidense Plein 1945, waar bij het Monument voor de Gevallenen kransen worden gelegd. Daar vormt zich vervolgens een stoet die naar Westerveld gaat. Daar aangekomen legt de burgemeester eerst kransen bij de twee grafvelden van oorlogsslachtoffers op de begraafplaats.

Guus Hartendorf

 1,239 total views,  1 views today