Johannes Lambertus (Jan) Bonekamp (IJmuiden,19 mei1914 – Amsterdam, 21 juni1944) was een Nederlands communist en verzetsman tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bonekamp riep in 1943 zijn collega’s bij de Hoogovens op om te staken. Hij wordt jaarlijks op 4 mei herdacht met een openbare bijeenkomst aan zijn graf op de Westerbegraafplaats in IJmuiden. Hij pleegde samen met Hannie Schaft, die hij had leren schieten, op 21 juni 1944 een succesvolle aanslag op de Zaanse politieman Ragut. De actie kostte echter ook Bonekamp het leven. (Bronnen: Wiki en ZaanWiki )

Het graf van Bonekamp op de Westerbegraafplaats aan de Fultonstraat in IJmuiden werd in 2004 herontdekt. Schrijfster Conny Braam nam Bonekamp op in haar roman Het Schandaal. Op haar initiatief onthulde de familie een nieuwe grafsteen voor het familiegraf. Sindsdien organiseert Braam ieder jaar op 4 mei een herdenking aan het graf waar verzetsstrijdster Freddie Oversteegen behoorde tot de vaste aanwezigen.

Jaarlijks worden op 21 juni bij het monument in de tuin van Westzijde 39 in Zaandam bloemen gelegd ter nagedachtenis aan Jan Bonekamp.

 210 total views,  1 views today

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.