4 mei Herdenking 2020

4 Mei is in 2020 in Velsen zonder publiek herdacht, zelfs in het jaar dat dit voor de 75e keer wordt gedaan. Opvallend is dat de laatste jaren de belangstelling voor dit vaste Velsense ritueel voortdurend toeneemt. Dit wordt bevestigd door het eindrapport ‘Constant en in Beweging’ van een onderzoek dat dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Arq Nationaal Psychotrauma Centrum tussen 2016 en 2019 hebben gedaan:

Bij de Dodenherdenking op 4 mei voelt zo’n tachtig procent van alle Nederlanders zich betrokken. De belangstelling neemt de laatste jaren snel toe. Tegelijkertijd is eerdere kritiek op militair vertoon zoals bij de nationale herdenking op de Dam verstomd, aldus de onderzoekers. De erehaag van veteranen wordt nu opgevat als een levende herinnering aan de Nederlandse inzet voor vrede en veiligheid, stellen zij.

Rituelen als twee minuten stilte en kransenleggingen worden hoog gewaardeerd. De onderzoekers raden gemeenten aan om op 4 mei ook een stille tocht te houden, aangezien dat jongeren meer aanspreekt dan bijvoorbeeld het voorlezen van een zelfgeschreven gedicht. “Waak ervoor om een ritueel te veel te willen ‘opleuken’, jongeren hechten ook aan tradities.”

Ten gevolge van de Coronacrisis is van deze tradities bijna niets door kunnen gaan!
Een lege Dam; ‘n leeg Plein 1945, wel méér vlaggen dan voorheen.
Hopelijk volgend jaar weer traditioneel!

N.a.v. de toespraak van koning Willem Alexander, waarin hij zei: “Burgers voelden zich onvoldoende gesteund, ook door mijn overgrootmoeder”, herinnerde ik mij kraakhelder hetgeen mijn vader, verzetsdeelnemer, tegen mij heeft gezegd:”Zij gingen weg. Wij moesten de kooltjes uit het vuur halen.””En toen ze terugkwamen, ging alles weer verder als voor de oorlog!”
Gerard van Broekhuijsen

 768 total views,  2 views today