Wie maken de twee minuten stilte mogelijk?

halfstokOp 4 mei vindt elk jaar in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Herdacht worden allereerst al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Herdacht worden ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. Met zogenaamde stiltespots wordt het publiek herinnerd aan deze twee minuten stilte. Zeer veel organisaties, branches en bedrijven respecteren deze twee minuten stilte. Zij maken herdenken voor het publiek mogelijk. Omdat zij dat belangrijk vinden.

Wie maken de stilte mogelijk:

Winkeltijdenwet
In de wet is vastgelegd dat het niet toegestaan is om op 4 mei na 19:00 uur een winkel geopend te hebben voor publiek.

Stilte op WhatsApp
Op 4 mei herdenkt Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, latere oorlogen en vredesmissies. Dit jaar zal ook op WhatsApp twee minuten stilte worden gehouden. “Velen van ons communiceren tegenwoordig in alle stilte via WhatsApp. Maar ook bij ‘het nieuwe praten’ vinden wij het belangrijk om twee minuten stil te staan bij de oorlogsslachtoffers” aldus WhatsAppen.nl. Het is voor het eerst ter wereld dat een WhatsAppstilte wordt georganiseerd.

Koninklijke Horeca Nederland
In veel cafés worden de taps gesloten van 19:45 tot 20:15. De KHN verspreidt daarnaast ook (Engelse) informatie voor hotels en cafés/restaurants om hun gasten te informeren over de Nationale Herdenking. Dit jaar zal in 200 hotels ook de fakkel van 4 en 5 mei worden uitgedeeld bij wijze van pilot.

Schiphol
Op Schiphol wordt aan de terminals herdacht. Tussen 19.45 en 20.15 uur is er een start en landverbod

Geen vliegverkeer
Het luchtruim is leeg boven de Dam en de Waalsdorpervlakte.

Openbaar vervoer staat stil.
NS zet het vervoer sinds jaar en dag stil op de baanvakken. Treinen van andere maatschappijen staan ook stil. Buschauffeurs van verschillende maatschappijen zetten, als de verkeerssituatie dat toelaat, de bus aan de kant.

Dagblad Metro
De online versie van dagblad metro gaat dit jaar voor het eerst twee minuten op zwart. Van 20.00- 20.02 uur.

Hyves
Het sociale medium Hyves zet de site twee minuten op zwart: van 20.00- 20.02 uur. Ook wordt het gedicht getoond van één van de winnaars van de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei.

KHBN
Via Koninklijke Horecabond Nederland informeren hotels en restaurants hun gasten met speciale informatiebrieven.

Oproep ANWB
ANWB maakt op de site melding van 4 mei. De organisatie roept automobilisten op de auto veilig aan de kant van de weg te zetten. En attendeert hen erop dat het verboden is op de vluchtstrook te gaan staan

Drips
Vanaf 3 mei melden de drips boven de snelwegen de Nationale Herdenking. Automobilisten wordt geadviseerd op een veilige plek stil te staan.

(bron: 4en5mei.nl)

 4,169 total views,  1 views today

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.