Plein 1945

Direct na de oorlog werd begonnen met de herbouw van het deel van IJmuiden-Oost dat door de Duitse bezetter ten behoeve van het vrije schootsveld van de Festung IJmuiden was gesloopt. Velsen bleek een van de zwaarst getroffen steden van de Tweede Wereldoorlog. Naast een gesloopt centrum was er een in puin liggende haven, door de talrijke bombardementen en een groot aantal bunkers en andere verdedigingswerken,  door de bezettingstroepen aangelegd in het kader van de Atlantikwall,  die het Deutsche Reich tegen de aanvallen van de geallieerden moest beschermen, ontsierden het landschap. Veel van deze onverwoestbare betonkolossen zijn heden ten dage nog in het landschap zichtbaar. Daarnaast was een zeer groot deel van de bevolking gesommeerd hun huis te verlaten en elders buiten de gemeente een woning te zoeken.

Het Monument op Plein 1945
Het Plein 1945

Dit plein, gelegen voor het stadhuis, is door zijn naamgeving nauw verbonden met de vrede, die in 1945 onze nog steeds voortdurende vrijheid inluidde. Het monument voor de gevallenen, dat ons doet herinneren aan de offers, die voor deze vrijheid door velen zijn gebracht, staat prominent nabij de kruising met de Zeeweg en de Lange Nieuwstraat.

Plein1945Het ligt voor de hand het Plein 1945 een blijvende en duidelijker functie toe te kennen voor reflectie op deze vrijheid en vrede.

Hierin past een informatiezuil,  waarop Velsenaren en voorbijgangers in beeld, geluid en schrift zich een beeld kunnen vormen van de moeilijke periode, die voorafging aan de hopelijk nog zeer lang durende periode van vrijheid en vrede. Een dergelijke mogelijkheid wordt steeds belangrijker doordat de generatie, die de verschrikkingen van deze oorlog aan den lijve heeft ondervonden langzaamaan uitsterft. Als voorloper van deze infozuil zou een kunstzinnig vormgegeven standaard met qr-code -verwijzend naar een website met informatie kunnen worden geplaatst.

1024x768_bestfit_7De informatie op deze zuil zou moeten worden bevatten:

  • Straatnamen informatie
  • Informatie over verzetslieden, die na de oorlog zijn overleden.
  • Overblijfselen van de oorlogsschade
  • Kunstzinnige verwerkingen van oorlogservaringen
  • Getuigenissen van ervaringsdeskundigen

 3,038 total views,  1 views today

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.