Een overzicht van de straten in Velsen, die naar verzetsmensen zijn genoemd.
Verzetshelden Velsen weergeven op een grotere kaart
Straatnamen Verzetslieden
Op X-Zeit, om 05:35 uur Duitse tijd (03:55 uur Nederlandse tijd) begon de Duitse invasie. Zes pantsertreinen overschreden de Duits-Nederlandse grens. Tegelijkertijd vlogen grote eskaders van de Luftwaffe over Nederland. Nederland kende toen nog de Amsterdamse Tijd, dat wil zeggen twintig minuten later dan Greenwich.Van het ene op het andere moment veranderde het dagelijkse leven voor de meeste Nederlanders. Iedereen moest zijn eigen keuzes maken. Gehoorzamen aan de nieuwe machthebber of lijdzaam of actief verzet plegen. Ook in Velsen! Voor diverse Velsenaren leidde deze keuze tot een vroegtijdige dood. Zij sneuvelden tijdens hun acties of stierven voor een vuurpeloton. Naar hen zijn diverse straten in Velsen vernoemd.
Verzetsroute
Om hen niet te vergeten is in 2018: Jaar van Verzet de 'Verzetsroute' gemaakt.
Deze voert de wandelaar/fietser langs al de straten, die vernoemd zijn naar de Velsenaren, die kozen voor verzet en deze keuze met hun dood moesten bekopen. Elke pin staat in een vernoemde straat en geeft door er op te klikken aan naar welke Velsenaar hij is vernoemd.
Belangrijk is ook te beseffen dat velen, die de oorlogsjaren 1940-1945 wel overleefden, vaak hun verdere leven een zware last hebben gedragen dankzij het verlies van hun kameraden of hun -al dan niet verkeerde- keuze.
Vooral de generatie, die in vrijheid is opgegroeid moet blijven beseffen, dat bij een nieuw conflict, ook zij eenzelfde keuze zullen moeten maken.
Een Koers, een Strijd, de Vrijheid
- In deze brochure heeft Guus Hartendorf van al deze personen informatie verzameld. Van deze uitgave uit 2005 is nog een beperkte voorraad beschikbaar via het Comité 4 en 5 mei Velsen. Te bestellen via email
- In 2015 is een geheel herziene 2e druk verschenen waarin foto’s van alle verzetslieden zijn opgenomen en een plattegrond van de gemeente Velsen met de ligging van de straten. De 2e druk is verkrijgbaar bij enkele lokale boekhandels voor € 5,- en als e-book bij Koboboek voor € 4,-.
Op vrijdag 2 februari 2018 is in het bijzijn van de nabestaanden de Pieter Weijstraat ‘onthuld’ in Santpoort Noord.
Freddie Oversteegen
Er is ook een straat in Haarlem vernoemd naar een nog steeds in Velsen woonachtige verzetsstrijdster Freddie Oversteegen. Samen met haar -op 19 juni 2016 overleden- zuster Truus van Oversteegen zijn zij onlangs in Haarlem geëerd met een straatnaam, in verband met hun actieve verzet samen met Hannie Schaft. Freddie legt -namens het verzet- nog steeds een krans bij het monument op Plein 1945. Ze is vast van plan, dit zo lang zij hiertoe in staat is te blijven doen.
Direct na het overlijden van haar zus Truus Menger-Oversteegen, zijn er op de nationale televisie diverse documentaires uitgezonden, die het werk van deze drie vrouwen in verzet, belichten. Freddie is in september 2018 op de dag vóór ze 93-jaar werd overleden.
253,350 total views, 413 views today
Ik ben op zoek naar het gebeurde in het verzet en het ver haal van m.n oom,Cees Weij en ben geintreseerd,in het gebeurde.
Kan ik wat betekenen, ik kan het verhaal van m.n fam,
Heel graag. U kunt mij bellen op: 0255-518690.
Beste mijnheer,
Kan ik dit boekje nog bestellen? Ik ben een kleindochter van W.Th.A. Dinkgreve en ben namens mijn familie op zoek naar meer informatie over mijn opa.
Geachte mw.Lippens-Corbeek, als u mij uw adresgegevens email, zal ik een exemplaar opsturen. Excuus voor de late reactie.