4 mei herdenking Velsen

Herdenking Monument Wenckebachstraat

09.45 uur – 10.30 uur  jaarlijkse herdenking van alle burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en tijdens vredesmissies. Namens directie en medewerkers van Tata Steel in Nederland zullen directie Tata Steel IJmuiden en een vertegenwoordiger van de Centrale Ondernemingsraad een krans leggen bij het oorlogsmonument aan de Wenckebachstraat en bij het gedenkteken ter herinnering aan de dwangarbeiders uit de oorlogsjaren. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst zal in het bijzonder worden stilgestaan bij de 69 medewerkers van het staalbedrijf die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Iedereen is welkom deze herdenking bij te wonen op 4 mei. Leden van het Tata Steel Orkest zullen de plechtigheid muzikaal begeleiden.


Kranslegging Duinhof

11:00 uur Kranslegging door het College van B&W, het Comité 4 en 5 mei Velsen, nabestaanden en overigen op begraafplaats Duinhof bij het monument en de graven op het veld van de gesneuvelde militairen.


Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang in heel Velsen de vlag halfstok als eerbetoon aan hen, die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Tijdens corona was in 2020 het vlagprotocol aangepast: van zonsopgang tot zonsondergang.


Herdenkingsplechtigheid Plein 1945

Bezorgen bloemstukken en kransen.
16.00 uur – 17.00 uur
(4 mei) Burgerzaal open voor het bezorgen van bloemstukken en kransen.

Op 4 mei om 17.45 uur ontvangst bezoekers herdenkingsbijeenkomst (18.00 uur buitendeur op slot).

Herdenkingbijeenkomst in de Burgerzaal van het Stadhuis
18.00 uur welkomstwoord en toespraak voorzitter Comité.

Herdenkingsprogramma.
18.30 uur dankwoord van voorzitter Comité en instructie formeren stoet kransleggers.
De opstelling is als volgt:

  1. Burgemeester en Wethouders
  2. Leden van het verzet / veteranen
  3. Leden van het Comité 4 en 5 mei
  4. Bestuursleden van de VG
  5. Fracties en leden van de politieke partijen
  6. Bedrijven, verenigingen en andere organisaties
  7. Overig publiek.

18.32 uur bloemstukken pakken en stoet formeren in voorportaal burgerzaal.
18.40 uur voorzitter van het Comité 4 en 5 mei geeft het sein voor de korte tocht naar het monument voor de kranslegging op Plein ’45. Het carillon wordt bespeeld door de stadsbeiaardier dhr. W.Ruitenbeek.

Kranslegging Plein 1945
18.45 uur, aankomst bij het monument en leggen van de bloemstukken of kransen.
Het verkeer zal tijdens de kranslegging op de kruispunten Plein 1945/ de Noostraat, Plein1945/ Zeeweg en Lange Nieuwstraat/ Velserduinweg worden stilgelegd.

DSCF7030


Herdenking Begraafplaats/Crematorium Westerveld

Herdenkingstocht naar Westerveld
19.00 uur de voorzitter van het comité roept het publiek op om deel te nemen aan de herdenkingstocht. Onderweg kunnen belangstellenden zich aansluiten. De tocht wordt gelopen vanaf Plein 1945, Zeeweg, Waterloolaan, rechtsaf Driehuizerkerkweg vervolgens loopt de stoet rechtsaf via de Duin en Kruidbergerweg naar de ingang van begraafplaats/crematorium Westerveld.

Aankomst Westerveld
19.30 uur aankomst begraafplaats Westerveld, alwaar de stoet wordt ontvangen door de directie van Westerveld.

Kranslegging geallieerde militairen Westerveld
19.35 uur tweemaal wordt een stop gehouden waarin de burgemeester een krans legt bij de eregraven van gevallen geallieerden en gevallen verzetstrijders.

Herdenking ereveld Westerveld
19.40 uur Aankomst herdenkingsveld. Op het herdenkingsveld, erewacht van het Nederlandse Rode Kruis, muziek door muziekvereniging Soli en zang van gemengd koor Obelisk tot even voor 20.00 uur.

Taptoe en stilte
20.00 uur Taptoe, direct gevolgd door twee minuten stilte. Na de twee minuten stilte wordt het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus gespeeld en gezongen, daarna worden, op uitnodiging van de voorzitter van het Comité, bij het herdenkingsmonument kransen en bloemen gelegd gevolgd door het defilé.
De kranslegging heeft plaats in de volgorde: burgemeester, directie Westerveld, Comité 4 en 5 mei en overige aanwezigen.

 4,640 total views,  1 views today

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.