Herdenken

nederl5

In Nederland herdenken we op 4 mei onze oorlogsslachtoffers; op 5 mei vieren we de vrijheid. Ieder jaar organiseert het Comité 4 en 5 mei Velsen een aantal herdenkingsmomenten en wonen de leden herdenkingsplechtigheden, georganiseerd door anderen bij. (Zie globale programma Herdenking Velsen)

vrijheidgeefjedoor-hajodereijger2500px
Vrijheid geef je door – Hajo de Reijger

Op de website Wereld Feesten Almanak vonden we de volgende beschrijving:

their-names

Om 20:00 uur wordt door het hele land twee minuten stilte in acht genomen. Bus, tram en trein staan stil. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert diverse activiteiten.

Tegenwoordig worden op 4 mei ook de gevallenen tijdens andere militaire conflicten (zoals de politionele acties in Nederlands-Indië) en vredesoperaties (zoals in Libanon, Bosnië of Afghanistan) herdacht. De Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 in Nederlands-Indië en Nieuw-Guin

damdodenherd

De herdenkingen bestaan uit een plechtigheid, gevolgd door kransleggingen op de Dam in Aea omkwamen, worden echter speciaal herdacht op 7 september tijdens de Nationale Indië herdenkingmsterdam door de koning en vertegenwoordigers van de regering, het leger, verzetsbeweging en allerlei organisaties en groeperingen in de maatschappij.

In heel het land luiden de klokken vanaf kwart voor acht tot 30 seconden voor acht uur. Vanaf 20.00 uur tot 20.02 uur wordt door iedereen volkomen stilte in acht genomen.

Dit betekent dat zo veel mogelijk activiteiten worden stopgezet, zoals radio- en televisie-uitzendingen, openbaar vervoer enzovoort. De openbare verlichting is gedurende de twee minuten stilte aan, zodat iedereen weet wanneer de twee minuten beginnen en eindigen. Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang mag de vlag op 4 mei halfstok worden gehangen.

waalsdorper

De Nationale Herdenking is rechtstreeks op de televisie te zien op alle drie de publieke netten (en bij sommige van de commerciële zenders).

Ook op andere platsen in Nederland worden plechtigheden gehouden en kransen en bloemen gelegd, zoals op de Waalsdorpervlakte en honderden andere plaatsen waar graven of monumenten aan de slachtoffers en de bezetting herinneren.

De Taptoe wordt geblazen door Erik Hartendorf op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal, waar ook verzetslieden uit Velsen liggen begraven.

 244,955 total views,  99 views today