Toespraak 2019 voorzitter Comité 4 en 5 mei Velsen

OORLOG TOT IN HET GRAF
toespraak dhr. F.Vermeulen op 4 mei 2019
“Oorlog tot in het graf” is de film, die recentelijk in Cineworld vertoond werd over de Razzia op 16 april 1944 in Beverwijk en Velsen-Noord.( De komende 4 dagen draait deze film nog.) 486 jongens van 18-25 jaar werden weggevoerd naar Duitse werkkampen, 65 hebben dit niet overleefd. Enkele overlevenden zijn in deze film aan het woord, indrukwekkend. Wat mij het meeste trof was, dat na 40 of zelfs 60 jaar zij daar niet over konden praten en zwegen als het graf. Wat gebeurt er toch de hoofden van mensen in de oorlog? Waarom kun je over je vakantie van 30 jaar terug praten en niet over een jaar ervaringen in een werkkamp?

Een van de teruggekeerden: “Ik wil met mijn verhaal vooral mijn vrouw en onze kinderen duidelijk maken, dat mijn leven door en ten gevolge van de kamp belevenissen onherstelbaar is beschadigd en, dat mede daardoor ons gezinsleven anders is verlopen, dan ik gewenst zou hebben.”
Een man en een vrouw, die elkaar na de oorlog terug zagen hebben elkaar niets verteld over die jaren en wilden dat niet om elkaar niet te beschadigen. Hoe bestaat het dat je iedere dag samen aan het ontbijt zit, de krant leest, je kinderen opvoedt, naar bed gaat en besloten hebt elkaar te ontzien met je verhalen. Oorlog geef je door, niet direct in woorden maar in je gedrag, het is diep verankerd. Het is een scheur in je brein. Het is ook goed om te weten welke barst er in de IS-breinen is.

In de oorlog was redelijk duidelijk wie vriend of vijand was, althans, je moest wel heel voorzichtig zijn met uitlatingen aan welke kant je stond. Een verkeerd woord, en je werd opgepakt. Zowel voor als na de oorlog kwamen vragen over gevaren die ons bedreigen. Zoals van Ortega y Gasset in “Opstand der horden””, het gevaar van de macht van de massamens ( populisme?) of van de filosoof Karl Popper met “The open society and its enemies”, de open maatschappij en zijn vijanden. Jawel, een open democratische maatschappij is kwetsbaar en misschien had Popper nu wel een boek geschreven met als titel: “The open society and its internet”, omdat we meer en meer afhankelijk zijn van informatie en nieuws en ons denken en doen in niet geringe mate daardoor bepaald worden. Internet als vriend en als vijand. Thans is iedere Nederlander volop te traceren via honderden sites. Schuilen kan niet meer.

Vanaf 1941 hebben meer dan 200.000 ambtenaren met Arische ondertekening zich beijverd om alle persoonskaarten van Nederlanders op orde te brengen. Daar waren de Duitse bezetters heel blij mee, vooral met de letter Jood erop. De holocaust begon in 1941 dankzij perfecte registratie door Nederlanders. Wat volgde was isoleren, transporteren, deporteren en moord. Daarom is de vrije pers en vrijheid van meningsuiting van het allergrootste belang. Ook in de oorlog werden we misleid door nepnieuws en werd verwarring gezaaid. Is het nu veel anders? Vrijheid van meningsuiting heeft een hoge prijs: Is het normaal dat wegens ernstige bedreigingen aan zijn adres de Haarlemse burgemeester Jos Wienen op last van justitie geruime tijd in een safehouse was ondergedoken en er gewapende soldaten voor het stadhuis staan? Is het normaal dat politicus Wilders sinds 2004 24 uur per dag bewaakt wordt en in het begin ook iedere dag verplaatst werd? Is het normaal dat er in ons land constant een verhoogd veiligheidsrisico van kracht is? The open society and its enemies, anno 2019!

De laatste jaren is het algemene thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei “Vrijheid geef je door” en voor dit jaar is het sub thema “In vrijheid kiezen”. Leerlingen van het Vellesan Collge hebben dit in beeld gebracht. In vrijheid kiezen, dat klinkt eenvoudig, echter, zonder vrijheid valt er weinig te kiezen. Die vrijheid hebben we te danken aan mensen, die toen en nu hun leven wilden geven, een hoger offer is er niet. Dat moet ons toch weer ernstig aan het denken zetten. En, misschien moet ons volgende thema niet alleen zijn “vrijheid geef je door” maar “Vrede geef je door”. Dat is een opdracht voor ons allen.

 344 total views,  2 views today

Dit bericht is geplaatst in Comité 4 en 5 mei Velsen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.