Nationale stelling: Vrije Bevrijdingsdag op 5 mei

5 mei 1945 is de geboortedag van onze vrijheid. De vrijheid die we zo vanzelfsprekend zijn gaan vinden. Zo vanzelfsprekend dat daarom ieder jaar de jojo-discussie weer oplaait:”Hoe lang nog?”

Dat onze vrijheid in 2017 al 72 jaar oud is, vindt iedereen toch wel reden voor een feestje? En ook voor nog vele ‘verjaarsfeestjes’ de jaren daarna!

Daarom moet 5 mei mijns inziens een jaarlijks terugkerende verplichte vrije dag worden. Niet gewoon een Nationale feestdag, waarvoor de sociale partners onderling per sector een verplichte vrije dag afspreken?  Maar een feestelijke vrije dag voor:

  • bevrijdingsfestivals;
  • bezinning op het begrip vrijheid;
  • beseffen dat onze vrijheid heel bijzonder is en zeker niet wereldwijd!

“Onze vrijheid is het hoogste goed,” wordt vaak gezegd. “Onze vrijheid heeft vele mensenlevens gekost”. “Onze vrijheid heeft voortdurend aandacht nodig!” Dit niet eens in de 5 jaar overal kunnen vieren met ‘vrije’ mensen, (mensen die vrij zijn) maar als een verjaardag -elk jaar- doet pas echt recht aan het juiste besef van dit hoogste goed.

Vandaar dat ik graag pleit voor de Nationale 5 mei stelling:

5 mei, Nationale Bevrijdingsdag èn jaarlijks verplichte vrije dag!

En natuurlijk blijft er dan plaats voor de Nationale herdenking om 20:00 uur op 4 mei. Tot in lengte van jaren, vanzelfsprekend, omdat een verjaardag ‘levenslang’ wordt gevierd. Lang leve onze vrijheid! Jaar, na jaar, na jaar.

Al jaren heb ik vóór deze stelling gepleit. Ik heb al brieven gestuurd naar het Nationaal Comité. Zelfs naar de Koning! De reactie kwam van premier Rutte, die vermeldde dat inderdaad 5 mei een Nationale feestdag is, maar dat de sociale partners jaarlijks afspreken wie daarvoor een vrije dag over heeft.

Mijns inziens, zeker ook in het licht van de recente internationale ontwikkelingen, verdient onze vrijheid meer aandacht, onderhoud en bezinning dan ooit! Jaarlijks en vrij!

Gerard van Broekhuijsen,
lid Comité 4 en 5 mei Velsen.

Geef ook uw mening: 
Coming Soon
5 mei Bevrijdingsdag = Nationale verplicht vrije dag
5 mei Bevrijdingsdag = Nationale verplicht vrije dag
5 mei Bevrijdingsdag = Nationale verplicht vrije dag

2,035 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Dit bericht is geplaatst in Bevrijding, Comité 4 en 5 mei Velsen. Bookmark de permalink.

1 Response to Nationale stelling: Vrije Bevrijdingsdag op 5 mei

  1. Pingback: 70% wil vrije Bevrijdingsdag | Comité 4 en 5 mei Velsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.