In gesprek met 2018

Overlevenden vertellen……

Ruim 35 leerlingen van de tweede klassen vmbo van het Vellesan College staan te popelen om de bibliotheek binnen te mogen. Daar wachten al een aantal ouderen, die de oorlog bewust hebben meegemaakt, om hun verhaal te vertellen.

Om alvast wat in de stemming te komen, vertelt mevrouw Wil Weber haar verhaal over wat zij heeft moeten meemaken in de Tweede Wereld Oorlog. Indrukwekkend en met open monden wordt er naar haar verhaal geluisterd.

Dan gaan de leerlingen in kleine groepjes van 3 of 4 een plek zoeken in de bibliotheek. Enkele ouderen hebben krantenknipsels, oude verzetskrantjes en meer documenten meegenomen om te laten zien.

De leerlingen hadden op school vragen voorbereid. Bij sommige groepjes nodig en bij andere was het half uurtje te kort om te luisteren naar de ervaringen van de overlevenden. Na een half uur werd er gewisseld. De leerlingen gingen bij een iemand anders de vragen stellen. De meest uiteenlopende vragen werden gesteld. “Heeft u ook wel gelachen in de oorlog?” “Heeft u ook in een concentratiekamp gezeten?” Heeft u ook een goede Duitser gekend?” en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Na een uur intensief te hebben geluisterd komt iedereen weer samen in het theater van de bibliotheek. Daar is inmiddels wethouder Annette Baerveldt ook, om het winnende gedicht bekend te maken. Ryan Koene heeft met zijn gedicht: “De vijf bittere jaren” gewonnen. Hij zal op 4 mei dit gedicht ook voorlezen in de Burgerzaal, om daarna met enkele andere klasgenoten bloemen te leggen bij het Monument op het Plein 1945, namens de schooljeugd van het voortgezet onderwijs in Velsen.

Het was weer een zeer waardevolle middag en we hopen dat we deze traditie nog lang mogen voortzetten.

559 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Dit bericht is geplaatst in Educatief. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.