Herdenken en vieren anno 2020

4 Mei wordt in 2020 in Velsen traditioneel herdacht ook in het jaar dat dit voor de 75e keer wordt gedaan. Opvallend is dat de laatste jaren de belangstelling voor dit vaste Velsense ritueel voortdurend toeneemt.
Dit wordt bevestigd door het eindrapport ‘Constant en in Beweging’ van een onderzoek dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Arq Nationaal Psychotrauma Centrum tussen 2016 en 2019 heeft verricht:

Bij de Dodenherdenking op 4 mei voelt zo’n tachtig procent van alle Nederlanders zich betrokken. De belangstelling neemt de laatste jaren snel toe. Tegelijkertijd is eerdere kritiek op militair vertoon zoals bij de nationale herdenking op de Dam verstomd, aldus de onderzoekers. De erehaag van veteranen wordt nu opgevat als een levende herinnering aan de Nederlandse inzet voor vrede en veiligheid, stellen zij.

Rituelen als twee minuten stilte en kransenleggingen worden hoog gewaardeerd. De onderzoekers raden gemeenten aan om op 4 mei ook een stille tocht te houden, aangezien dat jongeren meer aanspreekt dan bijvoorbeeld het voorlezen van een zelfgeschreven gedicht. “Waak ervoor om een ritueel te veel te willen ‘opleuken’, jongeren hechten ook aan tradities.”


Gesteund door deze conclusies is
ons herdenkingsprogramma in 2020
ongewijzigd.

 36 total views,  3 views today

Dit bericht is geplaatst in Comité 4 en 5 mei Velsen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.