De Velser Affaire

Een van de meest besproken affaires in het na-oorlogse Velsen betreft de Velser Affaire. Eigenlijk kan er niet over de Velser affaire worden gesproken volgens historicus Bas von Benda-Beckmann.

Cees Weij, stuwende kracht achter de Stichting SOVA, Stadsschouwburg Velsen, IJmuiden Uitreiking rapport Velser Affaire NWFoto / Ko van Leeuwen

Want iedere Nederlandse gemeente kent wel ‘affaires’ over het gedrag van gezagsdragers tijdens en vlak na de oorlog. Velsen, Putten en Vught hebben echter de twijfelachtige eer affaires te hebben gekend, die boven het lokale niveau zijn uitgestegen. Bas von Benda-Beckmann besteedde er in dit boek – geschreven in opdracht van de Stichting Velser Affaire- ruim 460 pagina’s aan. (2013) Hij was niet de eerste want ook in de landelijke pers werd tussen 1945 en 1956 regelmatig verslag gedaan van de verschillende rechtszaken die zijn aangespannen. De pers sprak al gauw van een doofpotaffaire omdat de beschuldigden zelf ambtenaren waren betrokken bij de bijzondere rechtspleging en zuivering. Daarnaast werden politieonderzoeken en strafvervolgingen regelmatig stopgezet en weer hervat. In 1946 werd in de pers de ‘Velser Affaire’ geboren. De Affaire bleef in het nieuws en groeide uit tot een landelijk schandaal. In 2001 onderzocht ook Guus Hartendorf de materie en vatte dit samen in het boek ‘De Velser Affaire, bezettingstijd 1940-1945 in Kennemerland’ en schrijfster Conny Braam verwerkte de affaire gegevens in haar roman ‘Het Schandaal’ (2004). Gezien het feit, dat geen van deze publicaties alle twijfels hebben kunnen wegnemen,  zal een vervolgonderzoek waarschijnlijk niet kunnen uitblijven. Ondanks het feit dat de meeste betrokkenen inmiddels zijn overleden. De nabestaanden blijven veelal met onbeantwoorde vragen zitten en zijn heel volhardend om een antwoord te vinden.

 

 247 total views,  2 views today